Ta' en tænkepause - og stil skarpt

Dette er mest en anbefaling. En opfordring til at nyde godt af (og lære af) en flok eksperter, der har formået at tale til alle, uden at blive mindre eksperter af den grund.

Jeg tænker på den lille bogserie ”Tænkepauser”, som de seneste måneder er udgivet af Aarhus Universitet. Ååååh nej, tænker du måske – jeg orker (som i ORKER) ikke nogle verdensfjerne støvede betragtninger om livet, døden og kærligheden (og alt det midt imellem).

The good news: Det er heller ikke det, du får. Tværtimod.

Universitetet har derimod formået at få nogle af landets klogeste ho’der til at fortælle en masse af det, de ved – i et bramfrit sprog uden alverdens akademiske forbehold. Masser af finurlig og læseværdig viden; tæt barberet ned til ca. 60 små sider – og med emner, der strækker sig fra vrede over netværk til monstre.

Kort sagt: Eksperterne har valgt en vinkel og har stillet knivskarpt ind på den. Det er de (heldigvis) blevet belønnet for, med femcifrede salgstal og begejstrede anmeldelser. Og så hjælper det selvfølgelig, at de har gjort deres viden tilgængelig: Bøgerne koster aldrig over 40 kr., kan købes i bl.a. Netto eller downloades hurtigt og enkelt.

Hvad kan vi andre – der selv er eksperter i alt fra dæktryk til discodans - så lære af det? (Mindst) tre ting:

  1. Vælg hvad du vil fortælle – og skær resten fra
  2. Sæt en krog i din læser – så han hænger på
  3. Brug dig selv – lad læseren se hvem du er
  4. Gør din viden tilgængelig – så let og billigt som muligt

(Hov, det var fire ting. Sorry. Næste gang tæller jeg efter først.)

For god ordens skyld: Jeg har ab-so-lut intet mod eksperter, for alle skal ikke kunne forstå eller tale med om alt. De fremmeste eksperter i f.eks. medicin og kemi er også dem, der skaber kure mod kræft, teknologiske fremskridt og almindelig udvikling. Derfor skal de ha’ lov at tale sammen på deres eget sprog, med et lixtal højere end Himmelbjerget. Men det er skønt, når al deres viden pludselig bliver håndgribelig og brugbar for alle os andre.

Morale? Brug din ekspertise. Både til at udvikle dig – og til at gøre andre klogere. That’s it.

Med stor hilsen

Per G.

PS: Læs mere om hele serien (der også kan downloades) her. Nyeste bind hedder ”Håb”, og jeg har ikke læst den endnu – men det sker snart. Håber jeg.